Гіперактивні діти

Гіперактивні діти: що потрібно знати батькамgiperaktivnyj-rebenok-chto-delat-roditelyam

Сьогодні такий діагноз, як синдром дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ), не рідкість. Але чи всім батькам відомо, що це таке, і як правильно себе вести з такими дітками?

Один з основних симптомів СДУГ – це незосередженність дитини, постійна втрата уваги. Малюк не може довго слухати, коли йому щось говорять, і, відповідно, він не може виконувати поставлені задачі. Дитина часто відволікаєтьс, і робить помилки через свою неуважність. Також, діти з СДУГ часто стараються уникати ситуацій, які потребують концентрації уваги і здаються їм надто нудними. Про основні ознаки СДУГ, та поради, як правильно батькам реагувати на таку поведінку дитини, пише сайт medic.ua.

Гіперактивністьnikita

Дитині вкрай важко всидіти на місці. Вона весь час кудись біжить, не може довго займатися однією справою і постійно знаходиться в русі. Також, такі діти багато говорять і їм важко грати в спокійні ігри.

Імпульсивність

Дитині з синдромом дефіциту уваги та гіперактивності дуже важко чекати, особливо це стосується ситуацій, в яких їй доводиться стояти в черзі. Такі діти встигають відповісти на питання вчителя ще до того, як учитель його закінчив говорити.

Чому так відбувається?

Діти з діагнозом СДУГ мають меншу активність в областях мозку, що відповідають за увагу. Крім того, у них спостерігається дисбаланс хімічних речовин у мозку, які називаються нейротрансмиттерами. Поки до кінця не відомо, що саме є основною причиною СДУГ, але вже зрозуміло, що синдром дефіциту уваги і гіперактивності частіше спостерігається у тих дітей, в яких він вже є у інших членів сім’ї.

Лабораторних тестів для визначення наявності СДУГ не існує. Тому діагноз ставиться на підставі опитування батьків та самої дитини. Симптоми, пов’язані з СДУГ, з’являються у віці до 12 років.

Які є види СДУГ

Найпоширенішим є комбінований тип – він поєднує в собі всі три ознаки СДУГ.

Якщо домінує гіперактивно-імпульсивний тип, дитина метушлива і не може контролювати свою імпульсивну поведінку.

При домінуючому неуважному типі, дітям важко зосередитися, але вони не дуже активні і, як правило, не порушують порядку в класі.

Ліки від СДУГchto-takoe-giperaktivnyj-rebenok_3

Стимулюючі препарати допоможуть збільшити тривалість концентрації уваги вашої дитини і контролювати її гіперактивну або імпульсивну поведінку. Дослідження показують, що такі препарати дають позитивні результати в 65-80%. Але пам’ятайте, що препарати для лікування СДУГ, як і будь-які інші, можуть давати побічні ефекти. Тому вам варто обговорити це питання з лікарем перед початком лікування.

Як навчаються діти з СДУГ

Більшість дітей з цим діагнозом йдуть у звичайні класи, але деяким з них легше сприймати інформацію в спеціальних класах. У будь-якому випадку, вам слід попередити вчителів вашої дитини про те, що у неї можуть бути деякі проблеми, і розповісти їм, як краще реагувати на поведінку малюка.

Найкраще для дитини і для оточуючих, якщо у неї буде чіткий розклад дня. Час сну, їжі, прогулянок і занять повинен бути однаковим день у день. Так ви допоможете своїй дитині навчитися планувати свій день і виконувати всі завдання в строк.

Харчування дитини з СДУГ

Дослідження дають суперечливі результати, але деякі експерти впевнені в тому, що деякі продукти можуть бути корисними для мозку. До них відносять продукти з високим вмістом білка, наприклад, яйця, м’ясо, бобові та горіхи – вони допоможуть поліпшити концентрацію. Ви також можете замінити прості вуглеводи, такі як цукерки і білий хліб, складними: грушами і цільнозерновим хлібом. Деякі батьки помічають, що у дітей після вживання фастфуду та солодкого симптоми СДУГ погіршуються. У будь-якому випадку, відмова від вживання таких продуктів піде на користь вашій дитині.

СДУГ і телевізор

Фахівці рекомендують обмежити час перегляду телевізора до 2 годин на день. Замість цього слід заохочувати дітей проводити більше часу на свіжому повітрі, читати, вирішувати логічні задачки і таке інше.

Чи можна запобігти СДУГ?

100% способу запобігти СДУГ не існує, але ви можете знизити ризики його розвитку. Для цього необхідно ще під час вагітності відмовитися від вживання алкоголю і куріння. Діти матерів, що палять мають в два рази більше шансів отримати СДУГ.

Автор: Илона Прямкова

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>