Не ведусь: ми – герої безпеки в інтернеті .

0-02-05-b8027bedbd1e50dadf7d3acfb2cb608179e0e4bf69aac061e1c1cf685e385635_f167e3c5d4a941a  Класна година в 3 класі

Мета: сформувати у дітей навички безпечної поведінки в Інтернеті

Завдання:

• Сформувати уявлення про Інтернет і для чого його варто використовувати;

Ознайомити з можливими ризиками в Інтернеті;

Сформулювати знання про те, до кого можна звернутись, якщо стали жертвою певних ризиків в інтернеті;

Сформулювати уявлення про безпечне спілкування в Інтернеті.

Обладнання: олівці чи фломастери для малювання, папір

Хід проведення

– Ми всі одна велика команда, яка має важливе завдання на сьогодні – врятувати Гуглика. Наш герой вивчає простори Інтернету і в цій подорожі потребує допомоги. Після проходження кожної вправи з’являється нова суперсила у кожного члена команди, яка описана у табличці. Але для початку подорожі нам варто намалювати нашого героя.

– Як би міг виглядати наш герой Гуглик? (ім’я героя походить від популярної пошукової системи Google). Намалюйте свій варіант

Вправа «Операція порятунку»

       – Послухайте проблему, з якою зіткнувся Гуглик і рішення, яке він прийняв для розв’язання цієї проблеми. Хто згоден, показує лайк (великий палець вгору), якщо ні, то дизлайк (великий палець донизу) 20-30 секунд подумати. Якщо хтось з дітей неправильно відповідає або довго думає над відповідями, допоможіть йому чи їй.

Ситуації

  1. Гуглик спілкується в чаті і його онлайн-знайомий просить поділитися з ним домашньою адресою. Гуглик довго вагався, але все ж написав йому точну адресу, де проживає. Як вважаєте, чи правильно вчинив Гуглик?

        Дизлайк. Домашня адреса входить до приватної інформації, якою не варто ділитися в Інтернеті, а особливо в чатах з людьми, яких ми не знаємо в реальному житті.

  1. Під час перегляду мультфільму, відео раптово перервалось і на екрані з’явилось зображення частково оголених людей. Гуглик перелякався і розповів про це батькам. Як вважаєте, чи правильно він вчинив?»

      Лайк. В Інтернеті, як і в реальному житті, слід повідомляти батькам або іншим дорослим про те, що з нами трапляється, особливо якщо нас щось налякало/засмутило

  1. Онлайн-друг просить Гуглика скинути фото з ванної. Наш герой довго вагався, але вирішив не надсилати таку фотографію. Чи правильно він вчинив?

    Лайк. Надсилати фотографії з ванної або частково оголені – небезпечно, адже їх неможливо буде видалити в іншої людини і ніколи не знаєш, куди вони можуть потрапити далі, – твоїм знайомим чи однокласникам, а може і стороннім людям. Також сторінку онлайн-друга може бути зламано і від його імені може писати злочинець.

  1. До Гуглика в друзі додається новий користувач. Зайшовши на його сторінку, наш герой помітив, що в цього користувача немає жодних фотографій, а в описі профілю написано декілька слів незнайомою мовою. Гуглик відхилив запит, але після цього відчував себе кепсько, адже думав, що ця людина просто хотіла дружити. Чи правильно зробив Гуглик, що не прийняв запит у друзі?

       Лайк. Перед тим, як додавати в друзі людину, слід ознайомитися з її профілем. Якщо там є щось таке, що вам не подобається або здається підозрілим – додавати цю людину в друзі не варто. Це нормально – відхиляти заявки тих людей,з якими ви не маєте бажання спілкуватися.

  1. Інтернет-знайомий Гуглика, з яким вони познайомились в онлайнгрі, пропонує йому зустрітися в реальному житті, при цьому він наполягає, щоб Гуглик не розповідав про цю зустріч батькам. Гуглик послухався друга і пішов на цю зустріч таємно. Чи правильно він вчинив?

     Дизлайк. Інтернет-друзі повинні залишатися інтернет-друзями, а гуляти варто тільки з тими друзями, яких ми знаємо в реальному житті. Окрім того, слід пам’ятати, що про те, що трапляється з нами в Інтернеті – слід повідомляти батькам

       – З першою проблемною ситуацією ми вже допомогли Гуглику. І кожен з учнів оволодіває суперсилою – розкриття брехні (критично оцінювати інформацію). Тепер лише залишилось домалювати цю суперсилу і Гуглику. (до 5 хвилин на малювання) Далі переходимо до наступної ситуації, де Гуглику без нашої допомоги не впоратись

Вправа «Питання-відповіді. Інтернет»

  1. Чи можна зробити так, щоб в особисті повідомлення не писали незнайомі люди?

       Так. В налаштуваннях особистої сторінки можна зробити «Приватний профіль», внаслідок чого інформацію та матеріали, які розміщено на сторінці зможуть переглядати лише «друзі» та писати в особисті повідомлення зможе лише той, кому надано дозвіл.

  1. Коли варто вказувати свою геолокацію (дозволяти додаткам використовувати геолокацію)?

       Бажано ніде не вказувати свою геолокацію, адже на сьогодні дуже багато злочинців користуються цим. Якщо це необхідно для функціонування додатку, варто не дозволяти використовувати геолокацію завжди, а лише під час користування

  1. З ким можна ділитися логіном та паролем від особистої сторінки?

       Такі речі варто не розголошувати іншим людям. Задля безпеки свій логін та пароль варто розповідати батькам, але за умови, що це відбудеться наживо, а не за допомогою Інтернету. Також не варто зберігати логін та пароль безпосередньо на гаджетах.

  1. Кого можна додавати в друзі в соціальних мережах, чатах онлайн-ігор, тощо?

       В соціальних мережах та інших платформах для спілкування варто додавати в друзі лише тих людей, кого ми знаємо в реальному житті.

  1. Які фото не можна надсилати друзям?

       Надіславши щось в Інтернеті ми автоматично перестаємо володіти цією інформацією, адже ми не знаємо, що наш співрозмовник буде далі робити з тією інформацією, яку ми надіслали – він може її десь опублікувати, розіслати, тощо. Тому перед тим, як щось комусь надіслати, скористайтеся Тестом Білборда: уявіть, що все, що хочеться написати або надіслати, висить на великому білборді перед школою, який бачать усі. Якщо це засмучує, тоді не варто надсилати такі матеріали.

– З другою проблемною ситуацією ми вже допомогли Гуглику. І кожен з учнів оволодіває новою суперсилою захисту. Тепер лише залишилось домалювати цю суперсилу і Гуглику. (до 5 хвилин на малювання). І залишилась ще одна ситуація, де ми маємо всі разом об’єднати нашу силу і врятувати Гуглика

Гра-руханка «Що можна робити в інтернеті»

        – Пропоную порухатись і в той самий час повторити та закріпити правила безпечної поведінки в Інтернеті. Я будете озвучувати запитання і якщо готові відповісти «так», то піднімаєтесь, а якщо вважає, що відповідь «ні», то замираєте у сидячому положенні і не рухаєтесь.

Запитання:

  1. Чи можна вчитися за допомогою Інтернету? (так)
  2. Чи можна дивитися фільми/відео в Інтернеті? (так)
  3. Чи можемо ми спілкуватися онлайн? (так)
  4. Чи варто спілкуватися з незнайомими людьми в онлайн-чатах? (ні)
  5. Чи можна ділитися приватною інформацією в Інтернеті? (ні)
  6. Чи можна зустрічатися з Інтернет-друзями? (ні)
  7. Чи можна казати комусь онлайн свою домашню адресу? (ні)
  8. Чи можемо ми розказувати батькам про те, що побачили в Інтернеті? (так)
  9. Чи можна самостійно вирішувати проблеми, з якими ми зіткнулись в Інтернеті? (ні)

     – Ми виконали третє завдання і нам вдалось врятувати Гуглика! Кожен з учнів оволодіває новою суперсилою мудрого вибору. Тепер лише залишилось домалювати цю суперсилу і Гуглику. (до 5 хвилин на малювання).

           – Тепер кожен з нас став героєм, як Гуглик! І кожен з нас може врятувати друга чи подругу, які потрапили у неприємні ситуації в Інтернеті.

Додаток Суперсила

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>