Досвід

Автор досвіду: Іванова Есміральда Назимівна, учитель початкових класів вищої категорії, «вчитель-методист» гімназії № 3 «Сузір’я»,

Тема досвіду: Інтегрований підхід до навчання молодших школярів у інноваційному середовищі

 Бердянська гімназія № 3 Бердянської міської ради Запорізької області
Адреса:  71114, м. Бердянськ Запорізької області, Потійська 13
Телефон: (06153)2-26-60.

Email: gymnasium-3@ukr.net

Керівник науково – методичного забезпечення досвіду: Галина Петрівна Сидорова, тел.. (06153)2-26-60

Базова модель досвіду

  Актуальність. Урок в сучасних умовах повинен носити творчий характер. Потрібно запозичувати все найкраще в досвіді вчителів, самому шукати можливі, більш ефективні підходи пояснення нового матеріалу і повторення вивченого матеріалу. Засвоєння знань, формування умінь і навичок на уроці – це нелегкий процес. Виникають різні задачі, шляхи, способи і форми вивчення навчального матеріалу, що призводить до багатогранності видів уроку, до різних його варіантів. Формуванню в учнів цілісної картини світу сприяють інтегровані уроки.

 Теоретичне обґрунтування. Про важливість інтеграції знань неодноразово наголошувалось у прогресивній педагогіці. Я. А. Коменський вважав, що для формування системи знань важливо послідовно встановлювати зв’язки між навчальними предметами.

К. Д. Ушинський, інтегрувавши письмо і читання, створив аналітико-синтетичний метод навчання грамоти. Педагог зазначав, що одним із інтенсивних шляхів отримання високої якості знань є злиття дисциплін, що вивчаються. Це злиття передбачає порядок і єдність, продуманість, координацію між елементами знань.

        О.Савченко зазначає, що «змістовні, цілеспрямовані інтегровані уроки вносять у звичайний плин шкільного життя новизну, певною мірою зніма­ють суворі кордони предметного викладання і допомагають дітям емоційно і системно сприйняти деякі поняття, явища» (Савченко О. Урок у початкових класах /Навчально-методичний посібник. – К.: Освіта. – 1993).

Мета  цієї роботи полягає  в тому, щоб  підтвердити на власному досвіді, що інтегровані уроки дають можливість учителеві разом із учнями опанувати значний за обсягом навчальний матеріал, домогтися формування міцних, усвідомлених між предметних зв’язків, уникнути дублювання у вивченні низки питань, досягти цілісності знань, отримати задоволення від діяльності на уроці .

         Оригінальність, новизна презентаційних матеріалів полягає в тому, що автор пропонує своє бачення системи інтеграційних уроків  рідної мови з природознавством, на яких формуються навчальні, діяльнісні та загальнокультурні компетентності молодших школярів.

Результатом впровадження досвіду є перш за все велике емоційне піднесення, задоволення учнів, а звідси – інтерес до навчання, до пізнання, розвиток емоційно-пізнавальної сфери. Кожен учень вчиться добувати знання, об’єктивно оцінювати себе і свої можливості, працювати самостійно, допомагати товаришеві, вчитись спілкуватися з однокласниками і відповідати за результати своєї праці. Створено блок інтегрованих уроків української мови з природознавством та російської мови з природознавством

Практична значущість. Інтегровані уроки в початковій школі дають можливість підводити учнів до усвідомленої і емоційно пережитої потреби міркувати і висловлювати свої думки на запропоновану тему. Діти мають можливість застосовувати при цьому арсенал своїх знань, життєвий досвід, зробити власні, нехай незначні, але дуже необхідні кожній дитині, умовиводи і пошукові відкриття.

Інформаційно-педагогічна модель досвіду.

Технологія досвіду полягає в в тому, що предметом вивчення (аналізу) на інтегрованому уроці виступають багатопланові об’єкти, інформація про сутність яких міститься в різних навчальних дисциплінах; широка палітра використання між предметних зв’язків при різнобічному розгляді  однопланових об’єктів; своєрідна структура, методи, прийоми і засоби, які сприяють його організації і реалізації поставлених цілей.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>