Офлайн і онлайн навчання

2023-04-22_221058 Презентація до виступу на батьківських зборах майбутніх першокласників

 

Розглянемо дві форми навчання

 

СЛ 2 Офлайн навчання – це традиційна форма навчання, при якій учні та вчителі знаходяться разом в класі або навчальному закладі. Учень може слухати пояснення, виконувати завдання та спілкуватися з вчителем та іншими учнями без використання комп’ютерів та Інтернету.

СЛ 3 Онлайн навчання – це форма навчання, при якій учень та вчитель знаходяться в різних місцях і взаємодіють за допомогою комп’ютера та Інтернету. Учень може отримувати інформацію, виконувати завдання та спілкуватися з вчителем та іншими учнями в онлайн-середовищі.

Ці форми навчання мають свої переваги та недоліки.

СЛ 4 Основною перевагою Офлайн навчання є те, що

Перевага

  • Воно передбачає навчання в класі або на ділянці школи в реальному часі;
  • забезпечує більш живу та активну взаємодію між учнями та вчителями особисто та безпосередньо;
  • більше можливостей для соціальної підтримки.

Однак, є і недоліки

  • фіксований графік уроків, який залежить від чіткого розкладу, зайнятості кабінетів, учителів тощо
  • вимагає більше часових витрат, оскільки потрібно витрачати час на те, щоб дістатися до школи;
  • офлайн навчання менш гнучке, особливо в умовах карантинних обмежень та інших викликів, які затримують навчальний процес. Останні три роки, мабуть, всі відчули на собі неможливість навчатися в класі.

СЛ 5 Онлайн навчання, у свою чергу, теж має свої переваги й недоліки.

Переваги

  • учні можуть навчатися з будь-якого місця, що має доступ до Інтернету, та в зручний для них час.
  • Гнучкий режим навчання
  • Використання різних платформ або месенджерів для навчання
  • Моніторинг прогресу учнів під час виконання тестів в режимі реального часу, коли під час уроку в спільний чат учням даю посилання, і учні виконують діагностувальний тест за темою. Вони зразу бачать результати своїх знань і вмінь.

Дистанційне навчання може бути ефективним засобом навчання, особливо в умовах пандемії, карантинних обмежень, бойових дій. Воно забезпечує, і водночас зберігає ефективну комунікацію між учнями та вчителями.

Однак, онлайн навчання має і свої недоліки

 Недоліки

  • відсутність прямого контакту з вчителем та іншими учнями,
  • Учню складно ставити питання та своєчасно отримувати зворотний зв’язок,
  • Має бути певний рівень самодисципліни та технічної грамотності.
  • Крім того, важливо забезпечити належну технічну підтримку та доступ до Інтернету для ефективного навчання дистанційним способом.

СЛ 6 Дистанційне навчання може бути: синхронним і асинхронним

Синхронне – це “прямий ефір”, дитина  контактує через засоби зв’язку безпосередньо з учителем. Це може бути відео-, аудіозв’язок, спілкування в чаті. Це дозволяє підтримати дітей, спричиняє розуміння дитиною, що вона долучена до спільного процесу, вона не сама.

 Асинхронне Може відбуватися через електронне листування, відео уроки, освітні сайти, блоги тощо. Воно важливе для дітей, яким потрібно більше часу на опрацювання тієї чи іншої теми, для дітей з різними освітніми потребами.

Перевага асинхронного дистанційного навчання ще й в тому, що його можна планувати, виходячи з наявних умов. Якщо я користуюсь маминим комп’ютером, а мама працює дистанційно, то я, наприклад, можу з нею домовитися і зробити так, щоб це навчання відбувалося в зручний час.

СЛ 7 Найкращий результат має гібридне навчання 

Ми зустрічаємось із дітьми в синхроні (наприклад на відеоконференції розібрали тему) і водночас застосовуємо асинхронне навчання (відеоурок, де кожна дитина може зупинити пояснення і прослухати його двічі чи тричі). Чому так? Надається підтримка учням у синхроні на уроці. Також це дає можливість учням самостійно планувати своє навчання, виходячи з тих чи інших умов.

Зверніть увагу на скрин одного епізоду переписки з учнями в чаті мого класу.

О 10.40 починаємо урок ЯДС, на якому 10-15хв. повторюємо знання з розділу «Людина і природа України». Після цього я скидаю посилання на заздалегідь підготовлений тест на освітній платформі «НаУрок». Учні виконують його протягом 10-15 хв. Зразу бачать свої результати, зроблені помилки і виходять з онлайн уроку. Після закінчення виконання тесту останнім учнем я пишу в нашому чаті початок наступного уроку, додавши 10 хв на перерву. Тож, хто краще вивчав тему, швидше виконає тест і довше відпочиватиме між уроками. Хто був відсутній на уроці, може виконати тест в інший час, попередивши мене про це.

Це і мотивація для навчання, і гнучкий режим роботи

СЛ 8 Мої сторінки в інтернеті для онлайн навчання

Я, як і багато вчителів, створила свій Блог, на сторінках якого викладаю презентації до уроків, завдання під час дистанційного навчання для самостійного вивчення, поради психологів

В своєму Ютуб-каналі розташовую відеоуроки

На освітніх платформах Всеосвіта та НаУрок створюю тести для моніторингу  знань і вмінь учнів з різних предметів

СЛ 9 Що краще: офлайн чи онлайн навчання?

Підіб’ємо короткий підсумок: обидва формати отримання знань мають свої плюси та мінуси.

Офлайн                                  онлайн

В класі                                     вдома

Колективно                            самостійно

Спілкування живе                 спілкування через меседжери

Вчитель поруч                       вчитель на екрані

Наші реалії диктують вимоги до навчання.

Важливо забезпечити належну технічну та психологічну підтримку для учнів, батьків та вчителів, а також ефективну комунікацію та співпрацю між ними

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>